Skip to content

Pimiön käyttöohjeet

Pimiön käyttö ja varaaminen jäsenille

Pimiö on viikon jokaisena päivänä klo 9–21, ilmaiseksi jokaisen Vastavalon jäsenen käytössä silloin kun pimiöllä ei ole muita varauksia, huomaa että tällöin pimiölle saattaa tulla muitakin kerholaisia työskentelemään samaan aikaan.

Pimiön avaimen lainaamiseksi tai oven avaamiseksi ota yhteyttä pimiövastaaviin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen vastavalo.darkroom(at)gmail.com. Jos et ole kuulu vielä Vastavaloon, liittymisohjeet löydät tästä. Jos et halua liittyä kerhoon, mutta haluaisit kuitenkin käyttää pimiötä, löydät siihen ohjeet ja hinnat alempaa.

Pimiötyöskentelyä suunnitellessasi katso ensimmäiseksi, onko pimiö vapaana suunnittelemanasi ajankohtana. Voit myös halutessasi varata pimiön itsellesi tai porukallesi pimiökalenterista pyytämällä kalenterin käyttöoikeuden web-vastaavaltamme Wafa Alimamilta (m.wafa91(at)gmail.com). Oman vuoron varaaminen kustantaa 1 €/h/varaus (hinta on sama riippumatta henkilömäärästä).

Pimiön käyttö ja varaaminen kerhon ulkopuolisille

Vastavalon pimiötä ovat tervetulleita käyttämään myös kerhon ulkopuoliset henkilöt ja yhdistykset, tällöin kuitenkin pimiön varausta ja hinnoittelua koskee hieman eri säännöt. Tiloissamme pidetäänkin säännöllisesti erinäisiä pimiötyöskentelyyn liittyviä kursseja. Kurssin pitämisestä on aina sovittava pimiön vastuuhenkilön kanssa erikseen.

Kerhon ulkopuoliset tahot voivat varata pimiön käyttöönsä klo 9–21 maksimissaan kahdeksaksi tunniksi ja korkeintaan viideksi päiväksi viikossa, jotta omien jäsentemme pimiönkäyttömahdollisuudet myös kurssien aikana on turvattu. Hinta varaukselle on 25 €/päivä.

Yleisiä ohjeita pimiön käytöstä

Käyttäessäsi kemikaaleja laita aina tuuletus päälle tietokonepöydän vieressä olevasta ajastimesta.

Pimiöllä on kaksi lavuaaria, joista pimeällä puolella oleva on ainoastaan kemikaaleja sisältäneiden astioiden pesuun ja valoisalla puolella oleva ruoan kanssa kosketuksissa oleville astioille. Älä pese kemikaaliastioita valoisalla puolella.

Kaikki lasitavara on vapaasti käytettävissä, kunhan se asianmukaisesti pestään käytön jälkeen.

Kaapista löytyy myös valokuvauskemikaalien säilyttämiseen hyvin päteviä lasisia säilöpulloja, niitä voi myös lainata vapaasti pimiöllä tapahtuvaan kemikaalien säilyttämiseen. Kotilainaan ei pimiön lasitavaraa saa ottaa.

Kemikaaleja säilöessä kirjoita astiaan:

 • Mitä kemikaalia pullo sisältää
 • Milloin kemikaali on säilötty
 • Kenelle pullon sisältö kuuluu
 • (Milloin kemikaali vanhentuu)

Merkkaamattomat pullot hävitetään tai otetaan kameraseuran yhteiseen käyttöön.

Jokaisen pimiön käyttäjän on huolehdittava pimiön siisteydestä, siivoa siis jälkesi ennen lähtöä. Astiat tulee pestä huolellisesti pesuaineella, jotta kemikaaleja ei jäisi lasiastioihin mahdollisesti pilaamaan seuraavan henkilön työt. Mittalaseja ei tule laittaa kuivaustelineeseen, sillä ne kaatuvat helposti.

Hävittäessäsi kemikaaleja älä kaada niitä viemäriin.

Lähtiessäsi sammuta kaikki valot ja ota turhat sähkölaitteet irti seinästä. Seuraavan käyttäjän tuloon saattaa kulua pitkä aika.

Pimiöllä myynnissä olevat tavarat

Haluamme tehdä pimiötyöskentelyn aloittamisesta mahdollisimman helppoa ja halpaa vasta-alkajille ja niille, jotka haluavat vain kokeilla harrastusta. Paikanpäältä voi siis ostaa kohtuuhintaisesti työskentelyssä tarvittavia materiaaleja kuten filmiä, vedostuspapereita ja negatiivitaskuja. Hinnasto löytyy täältä.

Ostamasi tarvikkeet maksetaan joko käteisellä pimiöllä olevaan kassaan tai merkataan velkalistaan, johon merkityt ostokset peritään kahdesti vuodessa. Velat voi myös maksaa muuna aikana, mikäli tietää ettei tule käyttämään pimiötä enää myöhemmin samana vuonna. Maksuohjeet siihen saa alta. Molemmissa tapauksissa kaikki ostokset on merkittävä kassavihkoon.

Pimiövelkojen maksu

Velkalistaan kirjoittamasi velat maksetaan Vastavalon tilille FI77 4726 5020 0382 32. Viestikenttään tulee kirjoittaa ”Pimiövelka” ja nimi, mikäli se maksetaan jonkun muun tililtä.

Mustavalkofilmin kehitys ja vedostaminen

Pimiömme on parhaimmillaan mustavalkoisen filmin kehittämiseen ja mustavalkoisten kuvien vedostamiseen. Jos ajatuksissasi oli värifilmin kehittäminen tai vedostaminen katso ohjeet alta.
Pimiöltä saat mustavalkoisten filmien kehittämiseen ja vedostamiseen kemikaalit käyttöösi kohtuulliseen hintaan. Filminkehityksen hinta on 1 €/rulla ja vedostuskemikaalien käyttö 2 €/kerta. Vastavalolla on myös hienompaa jälkeä tuottavaa jauhemaista XTOL-kehitettä yksittäispakattuna hintaan 1 €/150 ml kantaliuosta.

Yleensä yleiskäytössä olevia kemikaaleja on valmiiksi laimennettuna ja niitä voi vapaasti käyttää maksettuasi niiden käytöstä yllä mainitut hinnat. Mikäli tuoreita kemikaaleja ei ole valmiiksi laimennettuna tai pullossa olevat ovat menneet vanhaksi, voit laimentaa Vastavalolle merkatuista kantaliuoksista lisää, kunhan seuraat kunkin kemikaalin laimennusohjeita ja tiedät mitä olet tekemässä. Mikäli jokin kantaliuos loppuu, ota yhteyttä pimiövastaaviin vastavalo.darkroom(at)gmail.com. Vanhentuneiden kemikaalien hävityksestä on kappale alempana, niitä ei saa kaataa viemäriin.

Värifilmin kehitys ja vedostaminen

Pimiöllä on mahdollista myös kehittää värifilmiä C-41-prosessilla. Käytössämme on vanha mutta toimiva kehityskone värifilmin kehittämiseen, jonka käyttö on kuitenkin niin monimutkaista, että sitä saavat käyttää vain koneen käyttöön perehdytetyt ”joberaattorit”. Nämä rajoitukset huomioiden, haluamme silti mahdollistaa jäsenillemme värifilmin kehittämisen, joten pidämme tarpeen mukaan yhteisiä värifilmin kehityssessioita. Niistä sovitaan Vastavalon jäsenten aktiivisessa Telegram-ryhmässä, johon voi liittyä kysymällä linkkiä hallituksen jäseniltä sähköpostilla tai Telegramissa @LauriPa:lta.

Jotkut jäsenemme kehittävät välillä myös diafilmiä, ja monesti heillä on omaan käyttöön ylimäärin kemikaaleja. Kannattaa siis tiedustella siitä mahdollisuudesta yllä mainitussa Telegram-ryhmässä.

Pimiömme varustelutaso riittää myös värivedostukseen. Varoituksen sanana kaikille siitä haaveileville; siihen on syynsä miksi sitä ei nykyään juuri tehdä. Värivedostus on kallista, vaikeaa ja hermoja raastavaa puuhaa, mutta lopputulos voi hyvinkin olla kaiken sen vaivan arvoinen. Kolmen edellä mainitun seikan takia emme järjestä yleisiä värivedostussessioita. Mikäli sinulla on kuitenkin tarve kokeilla, sinun on itse hommattava tarvittavat kemikaalit ja paperit ja sovittava käytännön järjestelyistä yhdessä pimiövastaavien kanssa.

Kemikaalien hävitys

Valokuvauskemikaalit ovat myrkkyjä, joita ei tule kaataa viemäriin. Pimiöllä on jätekemikaaleja varten seuraavat erilliset keräysastiat:

 • mustavalkokehite (BW Dev waste)
 • mustavalkokiinnite (BW Fix waste)
 • värikehite (C-41 Dev waste)
 • värikiinnite (C-41 Fix waste)
 • värivalkaisuaine (C-41 Bleach waste)
 • diakehite (E-6 Dev waste)
 • diakiinnite (E-6 Fix waste)
 • diavalkaisuaine (E-6 Bleach waste)

Joskus käytössä saattaa olla myös kaksiosaiset värikemikaalit, jolloin jäteastiat on erillisten Dev- ja Fix-astioiden sijaan yksi Blix waste -astia.

Mikäli jokin jätepulloista tulee täyteen, ota tyhjä kanisteri ja kopioi siihen merkinnät juuri täyttyneestä pullosta. Mikäli tyhjiä astioita ei ole saatavilla, ota yhteyttä pimiövastaaviin: vastavalo.darkroom(at)gmail.com